maanantai 22. tammikuuta 2018

Hei kaikille!

Kuten olemme jo Facebookissa ilmoittaneet meillä on Lattomeren tallilla pääntautia. Poneillamme on kaikki hyvin, mutta meneminen tallille on toistaiseksi ehdottomasti kiellettyä jottei pääntauti vahingossa pääse leviämään muualle.
Voisin vähän kertoa pääntaudista, että mikä se on.

Pääntauti

Pääntautia esiintyy ainoastaan hevoseläimillä. Tauti on tunnettu ja sitä esiintyy ympäri maailmaa ja myös Suomessa jatkuvasti. Suurin osa taudin saaneista paranee ilman lääkitystä. Pääntauti pitää aina varmistaa laboratoriotutkimuksella.
Tartunnan voi saada suun tai hengitystien limakalvojen kautta.  Ensioireina voimakkaassa taudinkuvassa nousee kuume jonka jälkeen alkaa yskä ja sierainvuoto. Leuan alla ja nielussa imusolmukkeet turpoavat.
Turvonneet imusolmukkeet voivat aiheuttaa nielemisvaikeuksia ja hengitysääniä. Näihin voi myös syntyä paiseita jotka voivat puhjeta ihon läpi.
Jälkitautina voi olla mm keuhkokuume ja märkäpaiseita ympäri kehoa. Lievissä tapauksissa esiintyy vain sierainvuotoa tai yskää.
Taudinsaaja on eristettävä muista hevosista.
Tärkeimmät taudin nujertajat ovat lepo, ruoka, vesi ja tarvittavat lääkkeet. Kuume tulisi mitata kaksi kertaa päivässä kaikilta hevosilta. Mikäli kuume jollakin hevosella nousee, on se eristettävä terveistä yksilöistä. Näin vältämme taudin leviämisen muille hevosille.
Tartunnan aikana hevos- ja ihmisliikenne on katkaistava jottei tauti pääse tallin ulkopuolelle.
Taudin kantaja ei välttämättä sairasta tautia itse. Parantumisen jälkeen "varoaika" on 6 viikkoa, koska hevonen voi kantaa tartuntaa mukanaan noinkin pitkään. Taudin päätyttyä pitää talli huolellisesti desinfioida juuriharjalla.
Myös juoma- ja ruokakupit, varusteet ja omat kengät tulee desinfioida kuten myös vaatteet pestä 60 asteessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.